Veldwerk

Veldwedstrijden voor staande honden in Nederland

De wedstrijden zijn gericht op het door de hond met de neus zoeken, vinden en voorstaan van natuurlijk in het veld aanwezig wild; fazanten en/of patrijzen. In het voorjaar wordt tijdens een kampioenschap wedstrijd alleen op patrijzen gewerkt.

Zoveel mogelijk zal elke hond nieuw veld worden aangeboden. De groepen zijn tussen de 7 en 15 honden groot, afhankelijk van de wedstrijdsoort. Er zijn drie soorten; jeugd, novice en kampioenschap wedstrijden.
De jeugdhonden worden beoordeeld op hun natuurlijke manier van jagen, gehoorzaamheid en het niet achtervolgen van wild zijn niet het belangrijkste.
Bij de kampioenschap wedstrijden moeten de honden wel wildrein en gehoorzaam zijn.

De novice wedstrijd wordt gekeurd als ware het een kampioenschap wedstrijd, alleen is de jury wat milder in hun beoordeling van diskwalificerende fouten die een hond maakt. Een beurt, of loop, duurt ongeveer tien tot vijftien minuten tenzij een hond eerder een fout maakt dat tot diskwalificatie moet leiden.

De wedstrijden zijn gereglementeerd door ORWEJA, een samenwerkingsverband van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Vastgelegd in het Algemeen Veldwedstrijd Reglement dat verkrijgbaar is bij het secretariaat van ORWEJA;
Mevr. B. van der Woude,
Uitloop 11, 3262 CE Oud Beyerland.
email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – fax 0186-616425

Alle wedstrijden worden gehouden met toestemming van jachtgerechtigden en landbouwers en wanneer er meerdere groepen op een dag zijn dan komt er heel wat kijken om al die toestemmingen en vergunningen in orde te krijgen. Ook buiten de tijd dat de jacht geopend is. En omdat er tijdens wedstrijden wild gezocht wordt en dus een onderdeel van de jacht wordt bedreven, is in de Flora- en Faunawet formeel geregeld dat het houden van dit soort wedstrijden toegestaan is. Echter alleen voorbehouden aan organisaties die door ORWEJA zijn erkend als Veldwedstrijd Organiserende Vereniging (VWOV). Korthaar is zo`n VWOV en heeft sinds 2004 weer de mogelijkheid om zowel in voor- als in het najaar wedstrijden te organiseren. Omdat het vooral open wedstrijden zijn is deelname eraan mogelijk door leden en niet-leden van de Vereniging.

 

Contactpersoon Veldwerk

De contactpersoon binnen de vereniging voor het veldwerk is:

Ton Wouters
06 53521741
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

„Iedere hond is uniek en wil voor jou werken“

Informatie
Internationaal
Organisaties
De duitse staande
Database
Volg nvdsk
Translate nvdsk.nl
nlcsdaenfrdeptrorues

Aan de NVDSK website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze site is vol in ontwikkeling. Heeft u opmerkingen of vindt u informatie die niet meer up-to-date, niet compleet of onjuist is, geef dit dan aub aan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..